Hopp til innholdet

Urneveggen vi prosjekterte på Notodden gravlund er omtalt i dagens Aftenposten.

Dette er Norges første urnevegg (kolumbarium) bygd etter ny lovgivning i 2022. Vi har vært prosjekterende landskapsarkitekt og arkitekt – fra idé til ferdigstillelse.

Kolumbariet, eller urneveggen som det også kalles, er etablert inn mot en skråning på nedre gravlund som en naturlig forlengelse av den nye, navnede minnelunden. Veggen er godt synlig fra øvre gravlund og utgjør et fokuspunkt som man visuelt trekkes mot. Den eksisterende trerekken definerer rommet i bakkant. Skråningskanten er gravd vekk, og det er satt opp en natursteinsmur som er sikret av et smijernsrekkverk på toppen. Ut mot prosesjonsveien blir natursteinsmuren fundament for en benk på hver side av urneveggen. Det faste dekket er smågatestein inn mot urneveggen og for øvrig gangbaneheller tilsvarende det som er lagt foran kapellet og på navnet minnelund. Likhet i materialbruk gir hele gravlunden en logisk helhet med visuell harmoni.

Selve urneveggen er støpt med en kjerne av tilnærmet hvit betong og består av to bueformete vegger med urnerom både ut mot den prosesjonsveien og inn mot skråningen. Det er totalt 176 like urnerom, og hvert urnerom har plass til fire urner i standard størrelse. Totalt er det mulig plass for 704 urner. Urnerommene har en «dør», en frontplate i syrefast stål som er skrudd fast til betongkjernen. På døren blir det montert en navneplate i messing med mørk gravering tilsvarende platene på kunstverket «Trær av Arnt Darrud» på den navnede minnelunden. Navneplatene på kolumbariet er rektangulære og ikke løvformete slik som på minnelunden.

Blomster og lys er en hyggelig mulighet for å minnes sine kjære. Ved kolumbariet er det to blomsterkasser i granitt, hver med en stålplate på toppen med runde hull til å plassere blomster og lys. I tillegg er det 2 blomsterkasser som gravlunden planter i til påske, sommer og høst.

Les mer om prosjektet

Har du et prosjekt?

Vi tar hånd om hele prosessen fra regulering og arealplanlegging, til design av bygg, landskapsarkitektur, interiørarkitektur og selvfølgelig også hele søknadsprosessen.

Kontakt oss