Thornes vei 5

Prosjektet er tildelt Kongsberg Kommune Byggeskikkspris Vernepris for 2019.

 

Thornes vei 5 på Kongsberg er et gammelt verkstedsbygg fra 1852 for Sølvverket. Den kjente, lokale keramikeren Rolf Hansen hadde sitt verksted og bolig her i flere tiår. I 2018 ble bygget overtatt av nye eiere, og planlagt som enebolig. Vi fikk oppdraget med registrering og opptegning av eksisterende forhold, og skisseprosjekt for nye planløsninger, herunder kjøkkenkonsept og ny adkomst til 2.etasje.

 

I tillegg inneholder prosjektet forslag til nye uteoppholdsarealer og carport-løsning. Utvendig er bygget nå totalrenovert, med alle detaljer og husets karakter ivaretatt. Innvendig er huset totalt rensket, og omgjort til en eksklusiv og moderne bolig med særpreg. Byggherrene har med kyndig hånd og dyktige håndverkere – med utgangspunkt i vårt konsept – transformert bygget til en unik og moderne enebolig i historiske rammer, med gjennomgående svært høy kvalitet, energieffektive løsninger og nyeste teknologi.

 

Juryens begrunnelse for tildeling av verneprisen:

Bygningen er klassifisert med høy verneverdi (B) i Temaplan for bevaring. De fikk tillatelse til å bytte vinduene, men det er bestilt gode kopier. Taket måtte også skiftes. Det er brukt en tegltype som vil eldes naturlig og sinkbeslag og renner. Tømmerkassa er isolert innvendig slik at listverk og trepanelet utvendig kan bestå. Ved valg av utvendig farge har en tilstrebet å finne tilbake til opprinnelig farge og det er brukt linoljemaling. Innvendige dører og listverk er restaurert og tatt vare på.

Eierne har brukt utallige timer på å finne de beste løsningene, nåde for å oppnå gode estetiske resultater og for å kunne ta vare på bygningsdeler og detaljer. Taket i første etasje er for eksempel blåst med tørris for å rengjøre det uten at det skulle bli skadet.

Det nye som er tilført har et moderne uttrykk som gjør det mulig å fortsatt lese bygningens historie. Dette gjelder også oppgradering av utearealet med pergola/terrasse.

Lise Jørgensen og Terje Bråthen tildeles Kongsberg kommunes vernepris for å ha tatt vare på bygningsmiljøet utvendig og innvendig og samtidig klart å skape en moderne og funksjonell bolig i det gamle verkstedet i Thornes vei 5.

 

Visualiseringer av Svane Kjøkken

Kategori

Bolig - Privat

Prosjektnavn

Thornes vei 5

Årstall

2018 - 2019

Areal

BRA.: 250 m2

Sted

Kongsberg

Oppdragsgiver

Lise Jørgensen og Terje Bråthen